2009 Worldskills - Calgary

Beszámoló - Worldskills verseny - Calgary, 2009. szeptember 1-7. - Épületasztalos (Joinery) szakma

Beszámoló a Worldskills versenyről

Készítette: Babanecz Csaba, gyakorlati oktatásvezető, Worldskills szakértő

Beszámoló - Worldskills verseny

Calgary, 2009. szeptember 1-7.

Épületasztalos (Joinery) szakma

   A Worldskills szakmai verseny 2009. szeptember 1-7. között a kanadai Calgaryban került megrendezésre. A 40. alkalommal megrendezett szakmai olimpián először indult magyar versenyző az épületasztalos szakmában.

A versenyen tizenhárom magyar versenyző indult, tizenkét szakmában, köztük az ÉVOSZ szponzori támogatásával Berkes Gábor asztalos is, aki 8. helyezést ért el, és magas pontszámának köszönhetően kiválósági éremben is részesül.

Az idei Worldskills versenyen 47 ország részvételével közel 850 versenyző, kb. ugyanennyi szakértő vett részt, összesen 6 szakmacsoportban és azon belül 45 szakmában versenyeztek a versenyzők.

Az épületasztalos szakmában 19 versenyző mérte össze tudását.

A versenyen Magyarország, Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Indonézia, Japán, Kanada, Korea, Németország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Taiwan, Új-Zéland, Vietnám versenyzői szerepeltek.

Az épületasztalos versenyfeladat moduláris jellegű volt, 2 feladatot kellett a versenyzőknek elkészíteni. Az első feladat egy síkbeli, a második feladat pedig egy 3D-s volt. A síkbeli feladat egy íves ajtókeret, a 3D-s feladat pedig egy lépcsőelem.

A feladatokat és az értékelési rendszert a szakértők dolgozták ki.

A verseny 4 napig tartott és a versenyzőknek összesen 22 óra állt rendelkezésre a versenyfeladatot elkészítésére. Az íves ajtókeretet az első 2 napon kellett elkészíteni, 11 óra volt a versenyidő, a lépcsőelemet pedig a harmadik, illetve a negyedik napon, szintén 11 óra munkaidővel.

Mindkét feladathoz a szervezők biztosították az alapanyagokat, az ajtókeret és a lépcsőelem is juhar és cseresznyefából készült.

A síkbeli feladat 2 modult tartalmazott. Az első modul egy 1:1-es méretű rajz készítése, a második modul az íves ajtókeret szerkezeti kialakítása és összeépítése. Az első modul értékelése az első versenynap végén történt. A második modul értékelése pedig a 11 órás versenyidő végén. 

A 3D-s feladatban egy lépcsőelemet kellett elkészíteni, hagyományos asztalosipari szerkezeti kötésekkel. Több célra használható a termék, például könyvtárakban, magas szekrényeknél fellépéshez, de alkalmas előszobai funkciók betöltésére is. A felső lépcsőfok tartalmazza a juharlevelet, amely szimbolizálja a 2009-es Worldskills versenyt megrendező Kanadát.

A feladat elkészítésére 11 óra állt rendelkezésre.

 A versenyzők számára a gyalupadokat, és az asztalosipari gépeket (egyengető gyalugép, vastagsági gyalugép, gérvágó körfűrészgép, asztalos körfűrészgép, szalagfűrészgép, asztalos marógépek, lyukvésőgép, hosszlyukfúrógép, élcsiszológép, szalagcsiszológép), szintén a szervezők biztosították, ezen kívül pedig a versenyzők használhatták a saját kéziszerszámokat és kézi kisgépeket is.

A kéziszerszámokat és a kézi kisgépeket az előzőleg megadott szerszámlista alapján hozták magukkal a versenyzők

A versenyzők munkájának értékelése minden versenynap végén, illetve munka közben történt az előzőleg kidolgozott pontozási kritériumok alapján.

Az értékelést a szakértők végezték objektív és szubjektív szempontok alapján.

Az első versenynapon a műhelyrajz, a második napon az ajtókeret, a harmadik és negyedik napon pedig a lépcső került pontozásra. Mindkét feladat pontozása során a ragasztás előtt a szerkezeti kötések, ragasztás után pedig a külső felület, a méretpontosság, és a felület kidolgozás került értékelésre.

Az magyar asztalos szakma először vett részt a Worldskills versenyen, és úgy gondolom nagyon szép eredménnyel gazdagította a hazai asztalos szakmát.

Az asztalos versenyző felkészítése több lépcsőben zajlott. Sokat segített a felkészítésben, hogy szakértőként nagyon sok tapasztalatot szereztem az egy évvel ezelőtt megrendezett Euroskills versenyen. Ezeket a tapasztalatokat már a válogató versenyen is beépítettük a feladat kidolgozásba és a pontozási rendszerbe. A versenyző gyakorlati felkészítése során pedig az Euroskills és a korábbi Worldskills feladatok is nagy segítséget nyújtottak, céltudatosan tudtunk készülni a versenyre.

A versenyző felkészítése Babanecz Csaba szakértő koordinálásával, a Kaesz Gyula Faipari Szakközépiskolában és Szakiskolában, illetve az intenzív felkészítés Fekete Zoltán asztalosmester és Dancsó János asztalosmester műhelyében történt.

A szakértői feladatok közül kiemelkedik a versenyfeladat kidolgozása, és annak a verseny előtti módosítása. Így a verseny előtti napokban feszített tempóban dolgoztak a szakértők. Az egyik feladat végső kidolgozásában nagyon aktívan részt vettem, és a tervezői szakmai tudásomat és az AutoCad tervezőprogram ismeretét is kamatoztatni tudtam.

Úgy gondolom, hogy mind versenyzői, mind pedig szakértői szinten komoly szakmai fejlődést jelentett a verseny.

Budapest, 2010. január 26.
Babanecz Csaba
Worldskills szakértő

Fotók

 

Linkek

worldskills2009.com
2009 Kanada - Calgary
 
www.worldskills.org
world skills internetional - hivatalos oldala
 

Letölthető anyagok

Versenyfeladat (nyers fordításban)
Teszt feladat (nyers fordításban)
Foglalkozás-egészségügyi és munkabiztonsági szabályzat
Versenyszabályzat

 

 

 

Globula NetStudio 2009