Siófoki tanmuhely

A Somogyi TISZK siófoki szakiskolájának faipari tanulói ezentúl német gépeken sajátíthatják el a szakma minden fortélyát. A gyakorlati tanműhely átadó ünnepségén a legtöbbet a minőségi oktatás fontosságáról beszéltek a meghívottak.

A TISZK összesen 50 millió forintot nyert különféle gépekre a Munkaerőpiaci Alap szakképzési alaprészéből decentralizált pályázaton. Ebből a délelőtt átadott tanműhely több, mint 24 millió forintba került. Ezért az összegért 15, profi gépekkel szerelt munkaállomást kaptak a nebulók. Akik itt bizonyítványt szereznek, azok a világon szinte bárhol kaphatnak munkát - mondták többen. Kérdéses azonban, hogy hazánkban hány kisebb asztalosműhely rendelkezik hasonlóan színvonalas gépparkkal, mert a nagy gyárak igaz, hogy jól felszereltek, de ott leginkább elbocsátásokról lehet hallani.

Witzmann Mihály alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
- Ez egy tudatosan kidolgozott foglalkoztatási stratégia, amelyből egyébként a megyei illetve a települési önkormányzatoknak is ki kell venni a részét. Ez jó alapul szolgálhat majd annak, hogy valóban a kis- és középvállalkozások egy olyan fejlődésen mehetnek át az elkövetkezendő időszakban, amelynek köszönhetően ebbe a fajta technológiába, ebbe a fajta munkába be tudnak kapcsolódni.

Ehhez pedig a márkás gépek mellett, minőségi képzésre is szükség van - tette hozzá az alelnök. A berendezéseket szállító cég vezetője tudást is csomagolt a gépek mellé, hogy jövő héttől ne csak találgassák a felhasználók, hol is kell a bekapcsolni a fűrészpadot. (kép a polgármesterről és a többiekről)

Kopasz Anikó Ügyvezető, H-Didakt Kft.:
- Két napos gyakorlati képzést indítunk, amin hét tanár kolléga fog részt venni, és nekik megtanítjuk ezeknek az eszközöknek minden csínját-bínját.

Így biztosítják tehát azt, hogy a kiváló szerszámok hosszú ideig szolgálhassák a tanulókat, és minél szebb és jól használható bútorok készüljenek, amire nemcsak büszkék lehetnek készítőik, hanem plusz bevételhez is juttathatják a tanintézményt.

Szamosi Lóránt Főigazgató, Somogyi TISZK:
- Nem titkolt célunk az, hogy bevételt termelő vagy bevételt szerző képzést folytassunk, ez alapvető célkitűzése Somogy Megye önkormányzatának is.

Valamint minden a megyében működő intézménynek, akik termelő feladatot is ellátnak hasonló szellemben kellene működni - folytatta a főigazgató.

Ebben a műhelyben a modern hi-fi állványtól a múltidéző, cirádás fotelig sok minden készülhet. Az, hogy ezek hova kerülnek pontosan, és mekkora bevételt jelentenek majd, még nem tudni.

 forrás: somogytv.hu

Fotók

 

Linkek

www.profi-fa.hu
 

Letölthető anyagok

Tanműhely világszínvonalon

 

 

 

Globula NetStudio 2009